De mythen en feiten over alcohol: wat is echt en wat niet?
Doe de test: Wat weet jij over alcohol?
Alcohol is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld, maar er bestaan talloze misvattingen over. Sommige beweringen worden al generaties lang verteld, terwijl andere mythen recent zijn ontstaan. In deze blog ontkrachten we enkele van de bekendste fabels en leggen we uit wat echt waar is.

1. "Donkere alcohol geeft een ergere kater dan lichte alcohol."
✅ Waar Donkere alcoholische dranken zoals rode wijn, whisky en donkere rum bevatten meer congeners – bijproducten die tijdens het fermentatieproces ontstaan. Deze stoffen kunnen bijdragen aan de ernst van een kater. Lichtere dranken, zoals wodka en witte wijn, bevatten minder congeners en worden vaak als “minder zwaar” ervaren de volgende dag. Maar natuurlijk speelt ook de hoeveelheid die je drinkt een grote rol!
2. "Bier voor wijn geeft venijn, wijn voor bier geeft plezier."
❌ Niet waar Deze bekende uitspraak suggereert dat de volgorde waarin je drinkt, invloed heeft op je kater. In werkelijkheid maakt de volgorde niet uit – het gaat erom hoeveel alcohol je binnenkrijgt. Een kater ontstaat door uitdroging en de afbraak van alcohol in je lichaam, ongeacht of je eerst bier of wijn drinkt.
3. "Sterke drank warmt je lichaam op."
❌ Niet waar Hoewel je je tijdelijk warmer kunt voelen na het drinken van bijvoorbeeld whisky of rum, is dit een illusie. Alcohol verwijdt je bloedvaten, waardoor er meer bloed naar je huid stroomt. Dit zorgt voor een warm gevoel, maar het verlaagt juist je kernlichaamstemperatuur. Daarom is het niet verstandig om alcohol te drinken om warm te blijven in koude omstandigheden.
4. "Je wordt sneller dronken van mixdrankjes."
✅ Gedeeltelijk waar Het is niet zo dat de mixdrank zelf sterker is, maar de manier waarop je lichaam alcohol verwerkt, speelt een rol. Zoete frisdranken of energiedrankjes maskeren de sterke smaak van alcohol, waardoor je mogelijk sneller drinkt en ongemerkt meer binnenkrijgt. Ook zorgen cafeïnehoudende mixers ervoor dat je je minder snel moe voelt, waardoor je langer doorgaat met drinken.
5. "Een kop koffie helpt je nuchter te worden."
❌ Niet waar Koffie kan ervoor zorgen dat je je wakkerder voelt, maar het helpt niet om alcohol sneller af te breken. Je lever heeft tijd nodig om alcohol af te breken, gemiddeld ongeveer één glas per uur. Koffie zorgt er dus niet voor dat je sneller nuchter wordt – je voelt je misschien alerter, maar de alcohol zit nog steeds in je bloed.
6. "Als je goed eet voor het drinken, word je minder snel dronken."
✅ Waar Voedsel, vooral vetrijke maaltijden, kan de opname van alcohol vertragen. Dit betekent dat de alcohol minder snel in je bloedbaan komt en je dus langzamer dronken wordt. Maar let op: het vertraagt alleen het proces, het voorkomt niet dat je dronken wordt als je veel drinkt.
Conclusie
Er bestaan veel mythes over alcohol, maar niet alles wat je hoort is waar. Je lichaam verwerkt alcohol op zijn eigen tempo en er zijn geen wondermiddeltjes om katers te voorkomen of sneller nuchter te worden. Drink met mate en geniet bewust!
Bezoek Bierhandel Corluy, dé Prik & Tik voor Putte, Heist-op-den-Berg en Bonheiden om ons uitgebreide assortiment te ontdekken, van alcoholrijke tot alcoholvrije dranken en alles daartussen!
Comentários